SAŁATKA Z SOCZEWICY I GRANATU

kulinaria (7)
SKŁADNIKI: 1. 20 dag zielonej soczewicy 2. 25 dag…
5.00 avg. rating (61% score) - 1 vote

kulinaria (7)SKŁADNIKI:

1. 20 dag zielonej soczewicy
2. 25 dag wędzonego łososia
3. 1 czerwona cebula
4. 1 duży owoc granatu
5. Sok z jednej cytryny
6. 2 ząbki czosnku
7. 1 łyżeczka miodu
8. 2 łyżki posiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Soczewicę opłukać i zalać zimną wodą (trochę posolić. Gotować dwadzieścia minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć, przełożyć do miski i wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do soczewicy i dobrze wymieszać. Połączyć z posiekaną zieloną pietruszką, miodem.
Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na kilka minut, aby się ?przegryzło?.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, owoc granatu umyć, przekroić na pół i wyjąć z niego pestki.
Na sałatkę z soczewicy ułożyć kawałki łososia, posypać pestkami z granatu i pieprzem.

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

Related Post

Żywność ekologiczna

Fototapety do kuchni

top